De laatste vakantiedagen - Reisverslag uit Cuenca, Ecuador van Anne Vos - WaarBenJij.nu De laatste vakantiedagen - Reisverslag uit Cuenca, Ecuador van Anne Vos - WaarBenJij.nu

De laatste vakantiedagen

Door: ik

Blijf op de hoogte en volg Anne

08 September 2009 | Ecuador, Cuenca

3 sept
Vandaag hadden we eigenlijk niks gedaan behalve gecomputerd enzo. Ik had dus gewacht op en uitgekeken naar de avond, want dan had ik een AFS-meeting.
Die meeting was heel gezellig. Het was leuk om de andere AFSers weer te zien en te horen over hun ervaringen.
We moesten voor elkaar de brief aan de gastouders voorlezen, die we heel lang geleden hebben moeten schrijven voor in ons dossier dat de families zouden ontvangen. Daarna hadden we in groepjes de regels van onze gastgezinnen doorgesproken en kwam ik er achter dat sommige dingen heel anders zijn dan ze in hun regels vermeld hebben.
Daarna moesten we onszelf voorstellen (in het Spaans) voor de camera. Heel irritant. Gelukkig werd het iets minder dan een minuut omdat eigenlijk niemand iets wist te zeggen. Na de video gingen we een hamburger eten met de hele groep, en daarna gingen we weer naar huis.
Gelukkig hebben we best vaak van dit soort meetings want dit was echt het hoogtepunt van de dag.

4 sept
's Ochtends hebben we weer niks bijzonders gedaan. Dat kan eigenlijk ook niet omdat het ontbijt en de lunch vrij snel achter elkaar komen. Wel kwam ik er achter hoe de douche werkt, en hoe ik warm water krijg. Eindelijk warm water!!!
's Middags gingen we naar het centrum, want Yessenia (mijn gastzus) zou haar leraar daar ontmoeten om hulp te vragen voor een werkstuk ofzo. We gingen in een ijsrestaurant zitten (zo noem ik het maar even. Je kon alleen ijs en milkshakes enzo kopen). Ik begreep niks van waar ze het over hadden maar het was leuk om de omgeving en de mensen die langsliepen te bekijken.
Daarna had ik een toeristische kaart van het centrum gehaald en zijn we even door het centrum gelopen, hebben we wat winkels bekeken en zijn we een hotdog gaan eten.
Ondertussen weet ik nog steeds niet naar welke school ik ga, hoewel ik maandag al zou moeten beginnen. Nog even afwachten dus...

5 sept
Vandaag was de voetbalwedstrijd Colombia - Ecuador. Je zag dus veel mensen op straat met een Ecuador shirt aan. Helaas voor hun had Ecuador met 1-0 verloren.
Yessenia vroeg vanochtend wat ik wou doen. Ik zei dat ik wel naar buiten wilde want ik was bang dat we anders weer de hele dag binnen zouden zitten en daar had ik geen zin in. Volgens mij had ze er niet zo veel zin in (dat gevoel heb ik altijd), maar ze ging het toch vragen.
Nou, we mochten dus gaan, maar we moesten nog wel even op Guisselle (nichtje) wachten. Na lang wachten bleek dat we naar de kapper gingen voor Guisselle en Yessenia. Maar goed, beter dan niks he. De heenweg gingen we met de taxi en de terugweg hebben we gelopen. Het was mooi weer dus dat was leuk. Buiten rondlopen is altijd leuk, ook als je nergens naartoe gaat. Je ziet altijd wel een mooi gebouw of iets vreemds op straat. Of je geniet gewoon van de omgeving. Over een paar maanden zal ik daar misschien anders over denken haha.
Toen we thuis waren gingen we vrij snel weer weg, want we gingen t-shirts kopen voor de schooluniformen van Yessenia en Guisselle. NU blijkt dat ik waarschijnlijk naar dezelfde school ga als hun. Dat zal maandag blijken, dan hebben we een gesprek met de directeur van die school.
's Avonds werden we opgehaald door kennissen ofzo van Andres (het vriendje van Yessenia). En alweer: toen ik vroeg waar we heen gingen, zeiden ze: weet ik niet. We hebben een rondje door de stad gereden en het was heel druk op straat. Heel veel mensen waren buiten bij de cafés langs de straat aan het zuipen. Ik weet niet of dat altijd zo is op zaterdag of dat dat was omdat er voetballen was. De Cuencanen schijnen er wel om bekend te staan dat ze zoveel drinken. Bij mij thuis drinken ze echter nooit.
Toen we weer thuis waren heb ik nog de wedstrijd Argentinië - Brazilië gekeken (1-3) en toen gingen we weer slapen.

6 sept
Vandaag was weer echt een saaie dag. Hoewel het zondag was gingen we niet naar de kerk. Waarschijnlijk was dat vorige week dus alleen omdat ik erom vroeg. Ik vroeg aan Yessenia of we niet even een rondje konden lopen want het was mooi weer en ik verveelde me. Ik dacht dat ze het ging vragen maar het bleek heel ergens anders over te gaan. Later zei ze dat we om 3u naar een park zouden gaan. Ik vroeg me af waarom pas om 3u terwijl we om 1u al konden gaan. Om 3u kwam de vriend van Yessenia. Daarom moest ik dus wachten. Toen bleek dat we niet naar een park gingen maar naar het winkelcentrum waar de familie wat boodschappen ging doen. Ik heb nu eindelijk normale douche zeep kunnen kopen. Ik hoef me dus niet meer met een blok handzeep te wassen. Ja ja, het wordt steeds beter hier.
Toen we thuiskwamen gingen we eten en niks doen. Playstationen enzo. En nu vroeg naar bed want we moeten morgen vroeg op voor school. Morgenmiddag ben ik van plan om met 1 of 2 mensen van AFS naar het centrum te gaan. Lekker de toerist uithangen, dat wordt vast leuk.
Ciao.

7 sept
's Ochtends moesten we dus vroeg op om naar school te gaan. Om 7u kwam ik mijn bed uit en om 8u waren we ongeveer op school. Daar zou ik een gesprek met de directrice hebben, maar omdat het de eerste schooldag was had ze het heel druk. Nu moet een vrijwilliger van AFS morgenvroeg terug om alsnog dat gesprek te hebben. Dus: ik heb nog steeds geen school, dat hoor ik morgen.
Het is een hele kleine school, met leerlingen van 4 of 5 tot ongeveer mijn leeftijd. (of ouder)
Voordat ze begonnen met de les moesten ze allemaal in de rij gaan staan en het volkslied zingen. Daarna was er een speech van de directrice die veel te lang duurde. Dat was erg saai. Toen gingen ze nog een liedje zingen. Daarna kwamen er mensen met trommels en mensen op stelten die een liedje speelden en dansten. Dat waren leerlingen die vorig jaar afgestudeerd waren. Denk ik.
Toen de lessen begonnen ging ik weer naar huis met gastmoeder en tante. Toen ben ik dus maar naar het internetcafe gegaan anders zat ik daar thuis in mijn eentje. Toen ik terugkwam gingen we even eten en toen ging ik wat spullen pakken voor die middag en me insmeren met zonnebrandcreme. Haha. Het was weer nodig.
Omdat ik anders moest wachten tot Yessenia weer thuis was om half 3, vroeg ik aan Siggy (echte naam: Sigurður, jongen uit Ijsland) of hij me niet op kon halen, dan kon ik eerder gaan. Rond 1u gingen we dus met kaart en al op weg naar het centrum. Aangezien ik al een aantal keren buiten was geweest zijn we in een keer in het centrum aangekomen zonder te verdwalen. Dat was ook niet zo moeilijk, zo groot is het centrum nou ook weer niet.
Eerst gingen we naar de Calle Larga, en ik liet Siggy even het kantoor van Felipe zien, waar hij kon vragen of Felipe al iets meer wist over zijn school. Hij zou namelijk net als ik eigenlijk naar Benigno Malo gaan (die ene school waarvan niet zeker was of we daarheen konden maar wat nu dus niet doorgaat) en heeft nu nog niks over een andere school gehoort.
Daarna liepen we door het Parque de la Madre naar dat ene kantoorgebouw, het hoogste gebouw van Cuenca. Deze keer was de deur naar het dak wel open en hadden we dus nog beter zicht op de stad. Erg vet maar ik heb geen nieuwe foto's meer gemaakt.
Vanaf het dak konden we Benigno Malo zien liggen en we besloten daarheen te lopen. Dat is een mooi oud gebouw dus dat wou ik wel eens van dichterbij bekijken. We besloten om naar binnen te gaan en even rond te kijken. Het is erg jammer dat we niet naar die school kunnen want hij is erg mooi, ook van binnen. En ten minste niet zo klein. hola yo soy yessenia.... jiji Dat wou Yessenia even zeggen, die zit hier mee te kijken en snapt er niks van.
Na Benigno Malo besloten we een ijsje te gaan eten in het ijsrestaurant in het centrum. Ook Siggy was verbaasd dat je een menukaart krijgt als je daar gaat zitten en dan ijs moet bestellen.
Om 3u hadden we afgesproken met een andere AFS-studente voor de kathedraal. Katia uit Italië. We besloten om in het park te wachten. hola...=o) van Yessenia. si.....
Maar om 4u moest ik alweer thuis zijn dus we hadden niet veel tijd meer. Omdat mijn gastouders het nooit goed zouden vinden als ik alleen naar huis zou lopen liep Siggy ook weer mee naar huis. Toen we daar aankwamen zei Yessenia: "zullen we naar het centrum gaan?"
Dus toen konden we weer terug -.-
Weer in het centrum aangekomen hadden we Katia en Irina (meisje uit Zwitserland) nog even gesproken en toen gingen Yessenia, Andres en ik friet eten, een film kopen en weer naar huis.
Daar aangekomen gingen we dus die film kijken (Buried Alive, die we niet helemaal afgekeken hebben al snap ik niet waarom). En nu lig ik hier te typen.
Ondertussen hebben we nog steeds geen internet thuis. En ik word er een beetje gek van want de laatste keer zeiden ze dat we vandaag internet zouden hebben en nu hebben we het weer niet. Nu krijgen we het "later". Gelukkig is een internetcafe niet duur.
Nu stop ik maar weer want ik ben moe.
Houdoeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

8 sept
Bernarda (de vrijwilliger van AFS) had vanmorgen dus weer een gesprek met de directrice van Porvenir. Toen ik wakker was en ging ontbijten vertelden mijn gastouders me dat AFS niet wilde betalen voor die school, dus werd het een andere school. Volgens mij wilden zij juist per se dat ik naar die school zou gaan want zij waren erg teleurgesteld, terwijl ik juist blij was. Later kreeg ik een smsje van Felipe dat ik morgen naar Fray Vicente Solano ga om 8u. Vandaag moet ik mijn schooluniform gaan kopen. Zucht..
De 2 andere AFS-studenten die nog geen school hadden gaan volgens mij ook naar Fray Vicente Solano. Dat is dus wel leuk. Dan zal ik met de bus moeten, waarschijnlijk gewoon met het openbaar vervoer, niet met een schoolbus. Ik ben benieuwd wat voor school dat is maar ik hoop dat het wat groter is dan Porvenir.
Verder zal ik vandaag niet zo veel gaan doen denk ik. Ik ben nu alleen thuis met mijn gastouders en ik verveel me kapot. Yessenia en Guisselle zijn op school en komen om half 3 pas thuis.

Oke, dingen die ze hier eten.
Elke dag hebben we 2 keer rijst. Bij de lunch en het avondeten. Soms eten ze aardappels EN rijst. Ook altijd wel wat vlees, maar niet zo veel groenten. Misschien beschouwen ze hier aardappels ook wel als groenten?
Ze eten ook veel bananen en maïs. Van die grote maïskorrels. En zout strooien ze overal op, ook op de banaan.
Bij het ontbijt drink ik sap en bij de lunch en het avondeten bijna altijd cola. Het ontbijt is vaak een broodje met hagelslag, maar soms ook een tosti of wazige drilpudding die niet zo lekker was.
Ze snoepen bijna niet is me opgevallen.
Ze hebben veel verschillende soorten fruit hier, maar helaas hebben wij niet altijd fruit in huis.
Op straat zijn ook veel van die kraampjes waar ze soms fruit verkopen of ander eten maar 's avonds rond etenstijd zijn er veel kraampjes waar ze vlees verkopen van de grill. Dat heb ik nog nooit gegeten maar dat ruikt zooo lekker dat ik het zeker wil proberen.

Morgen is dus mijn eerste schooldag. Dan heb ik eindelijk weer iets te doen overdag.

• 08 September 2009 - 17:56

Margje:

Leuk om te lezen, dat je steeds beter de weg weet te vinden in Cuenca!
    Veel plezier op school!

• 08 September 2009 - 20:11

Fey Yen:

Heeej Anne,

Klinkt best wel anders dan bij mij! Ik mag niet in m´n eentje naar het centrum, en ik heb geen meetings met AFS. Maar bij mij op school zitten wel 3 andere van AFS. En ik verveel me hier helemaal niet! Maar klinkt wel alsof jij meer vrijheid hebt, omdat je dus kan afspreken met andere AFS´ers, zomaar.

Oh en Colombia - Ecuador 2-0!!!!! Ik heb het ook gekeken met de familie in een restaurant. Iedereen helemaal in t geel (en rood en blauw). Ik had ook een shirt, heel erg grappig!!