Viva el Carnavallll
Door: ik
Blijf op de hoogte en volg Anne
18 Februari 2010 | Ecuador, Cuenca
Een paar weken terug had ik vakantie omdat ze op school examens hadden. Toen ben ik een weekendje met Alberto naar Guayaquil geweest, een stad aan de kust. Vrijdagmiddag vertrokken we. Op het busstation in Guayaquil ontmoetten we Greta (van AFS in Guayaquil die op uitwisseling is geweest in NL). We gingen even iets eten op de terminal en daarna naar het AFS-kantoor, waar we 2 nachten zouden blijven slapen. Ze hebben daar tv, airco, een magnetron, een douche en een koelkast dus dat was best relaxt. Die avond hebben we niks meer gedaan. Ik heb met Alberto geprobeert om het luchtbed op te pompen. We kwamen er echter achter dat er erg veel gaatjes in zaten. Toen we dachten dat we ze allemaal dichtgeplakt hadden probeerden we het nog eens. Toch bleef hij leeglopen. En het was inmiddels al laat. We hadden dus maar op de grond geslapen. Die nacht sliep ik dus bijna niet. De volgende dag gingen we met Greta naar het strand van Salinas. In Guayaquil regende het al sinds we daar aangekomen waren, maar in Salinas (ong. 2u van Guayaquil) was het droog. De zon scheen echter niet. Op het strand heb ik kokosmelk geproeft (direct uit de kokosnoot) en daarna ook de kokos zelf gegeten. Het rare is dat het niet helzefde smaakt als die kokossnippers die je in NL kunt kopen. Daar is waarschijnlijk veel suiker aan toegevoegd. Maar het is wel lekker. Na een tijdje besloten we om te gaan eten. En als je aan de kust bent betekent dat natuurlijk vis. Net toen we zaten begon het ook hier superhard te regenen en het hield maar niet op. Het fijne is echter dat het nog steeds heel warm is.
Na het eten gingen we naar de bank en naar de terminal om terug te gaan naar Guayaquil. Het regende echter nog steeds superhard. Ik ging dus maar in m'n bikini. Na een tijdje moest ik zelfs m'n schoenen uitdoen omdat het water op straat soms wel tot boven m'n enkels kwam. Maar wel leuk omdat het gewoon niet koud is.
Terug in Guayaquil gingen we dus weer naar het kantoor. Hier regende het ook nog steeds. Greta had een feest maar wij waren supermoe van het slapen op de grond dus we gingen een film, popcorn en pizza kopen en bleven "thuis". Na de film hebben we nog een keer naar het luchtbed gekeken en nog meer gaten dichtgeplakt. Helaas, het was weer niet genoeg. Nu liep hij echter langzamer leeg dan de dag ervoor dus ik sliep al toen er nog lucht in zat.
De volgende dag sliepen we uit (op de grond inmiddels) tot 11u. Daarna gingen we de boel opruimen en onze tas weer inpakken. We waren verbaasd want vandaag scheen de zon! Konden we dus toch nog iets gaan doen. We gingen naar "el malecon". Tsja hoe kan ik dat beschrijven? Een soort boulevard langs de rivier Guayas. Met een paar monumenten, uitzichtspunten, tuinen, een klein winkelcentrum en veel eetgelegenheden. Daar hebben we dus rondgelopen met Greta en haar zoontje. En het was superheet. Te vergelijken met Curaçao maar met een stuk minder wind. 's Middags gingen we weer terug naar Cuenca.
Dinsdagavond ben ik teruggekomen uit Gualaquiza. We vertrokken vrijdag vroeg, om 6u reden we aan. Eerst gingen we naar Loja. Dat is best een leuk plaatsje. Ze zeggen dat het de schoonste stad van Ecuador is maar Cuenca is denk ik net zo schoon. We gingen eerst naar een klein winkelcentrum war Xavier moest gaan werken. Wij gingen ondertussen even ontbijten.
Daarna gingen we een hotel zoeken. Het werd een luxe hotel met spa en alles haha. Daarna gingen we naar een park. Het ging echter regenen dus daar bleven we niet lang. 's Middags gingen we eten en naar een zoologico (dierentuin). Die was echter heel klein. Maar ze hadden wel beren, apen, jaguars en een tigrillo (ocelot zegt m'n woordenboek).
Daarna gingen we naar Vilcabamba, een plaatsje dichtbij Loja. Daar zijn veel oude mensen want daar leven ze het langst van heel Ecuador. Dat ligt aan het water zeggen ze :P
Daar hebben we even rondgelopen en naar de artesanias gekeken (en gekocht). Ze hebben daar "gezonde" sigaretten ofzo haha.
Na een tijdje gingen we weer terug naar Loja.
De volgende dag vertrokken we weer. We gingen weer op weg naar Gualaquiza. Eerst stopten we nog in Zamora, een plaatsje al in de Oriente. Daar was verder niet zo heel veel te zien, alleen een supergrote klok die ze op de berg gemaakt hadden van planten en stenen. Alleen de wijzers waren van plastic, vandaar dat hij ook echt werkte. Maar goed, daar bleven we dus niet zo lang. We reden door naar een hosteria waar we gingen eten. Ze hadden ook zwembaden enzo maar we haden niet gezwommen. Daar hadden we nog even rondgelopen en toen vertrokken we weer om niet te laat in Gualaquiza te zijn.
Na een paar uur rijden kwamen we rond 4u aan in Gualaquiza. Daar gingen we eerst jugo de caña drinken (sap van suikerriet denk ik). Daarna gingen we nog even naar de finca van Juany om te zwemmen en gefrituurde yuka te eten. Daarna dus weer naar huis en 's avonds uit. Ik kwam er achter dat Siggi ook opeens in Gualaquiza was. Hij ging dus ook mee.
De volgende dag (zondag) was een familiedag. We moesten dus redelijk vroeg op om niet te laat daar te zijn. Het was bij het huis van de moeder van Victor, bij de finca. Daar gingen we carnaval vieren.
De traditie met carnaval is varken eten. Het varken was al dood en geroosterd, dus we begonnen met de huid. Met zout en mote (grote witte maïs). Daarna begonnen we eigenlijk meteen met carnavallen. Iedereen werd goed nat gegooid, dat is een andere traditie met carnaval ;). En dat was best lekker want het was superheet. Maar anders dan aan de kust, waar het altijd heel benauwd is en de lucht vochtig. Dat valt in de Oriente wel mee, daar is het lekker heet. Verder zijn we nog even naar de rivier gelopen, waar trouwens nog steeds goud te vinden is. Als je met je hand wat zand opschept zitten er veel goudstukjes tussen. Nou die dag hebben we dus met de familie doorgebracht. De meeste neven, nichten, ooms en tantes kende ik niet maar ze waren wel aardig en geinteresseerd. 's Avonds gingen we weer uit, naar de karaoke bar. Daar werd voor het eerst meel in m'n gezicht en m'n haar gesmeert. Dat is namelijk ook een deel van carnaval, niet alleen water. Meel, een soort rode olie en soms ook varkensbloed en eieren worden gegooid.
Maandag gingen we weer wandelen naar een waterval. Die waterval was eigendom van een Shuar gemeenschap, we moesten daar dus voor betalen. De eigenaar zei dat ze ook rituelen houden bij de waterval en offers brengen.
De wandeling ernaar toe was niet al te makkelijk en heel mooi, namelijk dwars door het bos. En het had net geregend dus dat maakte het nog mooier vond ik.
Na een half uurtje ong. kwamen we aan bij de waterval. Die was ong. 15 meter hoog. Ook hier kon je weer zwemmen en dat deden we dus. Met kleren en schoenen. Tot onder de waterval (zie foto's op www.myalbum.com). Er was echter geen mogelijkheid om omhoog te klimmen en te springen.
's Avonds ben ik thuis gebleven en heb ik met Xavier zitten kaarten, en de volgende dag gingen we weer naar huis.
Vandaag is Alberto vertrokken naar Peru. Hij gaat even de grens over en dan komt hij weer terug om zijn visum te verlengen.
Maandag heb ik weer school helaas. Nu ga ik ff foto's uploaden. Chaooooooo
Na een tijdje gingen we weer terug naar Loja.
Maandag heb ik weer school helaas. Nu ga ik ff foto's uploaden. Chaooooooo
19 Februari 2010 - 13:14
Luuk:
Anne,
zou je zo vriendelijk willen zijn om wat goud voor me mee te nemen? :P -
19 Februari 2010 - 17:48
Marloes:
hoi
ziet er leuk uit,
maar ik denk toch dat onze carnaval leuker is! :D
heb je ook goud mee genomen?
en wat voor baan heeft Alberto nou?
dagdag nu ga ik eventjes je foto's bekijken